Burun Ameliyatı Öncesi Psikoloji

Burun Ameliyatı Öncesi Psikoloji

İnsan dış görünümü, fiziği, yüz çehresinin güzel olup olmaması, o kişinin sosyal gelişimin de önemli bir yer tutar. O kişinin psikolojisini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.  Tabii ki bu psikolojik durum, kişiden kişiye belirgin farklılıklar gösterebilir. Bazen kişinin tüm özgüvenini alıp götürebilir. Bazen kişi kendisi ile daha barışık olabilir.

  Bir insanın psikolojisini, kişiliğini, karakterini etkileyen pek çok faktör vardır ( çevresel faktörler, aldığı eğitim, ailenin yetiştirme tarzı, coğrafi konum, arkadaş ortamı, yaşadığı doğa… vs. ) ancak kişinin kendisini güzel ya da yakışıklı bulması, etrafından kendisine sözel ya da davranışsal beğenilerin yansıtılması onun ruhunu okşar, egosunu besler, moral verir, özgüveni artırır. Kişi kendisini daha değerli hisseder.

Özellikle kişiliğimizin geliştiği, toplumda ki yerimizin yavaş yavaş belli olmaya başladığı ergenlik dönemimizde, fiziksel görünümümüz hayatımızın her döneminden daha fazla bizi etkileyebilir. Bu dönemde yüzümüzde çıkabilen 1-2 tane sivilce veya siyah nokta dahi bizi çok mutsuz edebiliyorsa burunda ki fiziksel –görsel problemler daha belirgin olarak rahatsız eder.

      Türk toplumunun (Anadolu insanının ) genel anlamda burun yapısı daha kemikli, daha kemerli ve daha irice görünen bir yapıdadır. Bunun sonucu burun, yüze göre daha iri, daha ön planda kalmaktadır. Burnumuz yüzün tam ortasında olduğu için iri ve kemikli burun yüzün diğer organlarını gölgede bırakır. Gözler, yanaklar, dudaklar geri planda kalır.

Burun estetiği olmak isteyen hasta, ameliyat öncesinde doğal olarak bir ya da birçok doktorla görüşebilir. Sonuçta kendisine daha yakın bulduğu, daha güven veren bir doktorda karar kılar. Ama yine de hastanın aklında sorular olup karışık duygular içerisinde olabilir.

-Acaba ameliyatım nasıl geçecek? -Sonrası nasıl olacak?  –Hayal ettiğim sonuç gerçekleşecek mi? – Ne kadar sürede iyileşeceğim? -Ameliyat öncesinde doktorumun bana gösterdiği ve benimde çok beğendiğim burun olacak mı?  - Olursa bu burun bana yakışacak mı? … Vs. Bu ve bunun gibi onlarca soru kişinin aklına takılabilir, doğal olarak bu durum hasta da bir gerginlik yaratır.

    Rinoplasti ameliyatı insanların psikolojilerini çok etkileyen bir operasyondur. Bu nedenle hasta, kendisini dinleyen, beklentilerini anlamaya çalışan, ona ameliyatta yapabilecekler hastalara doğru bilgiler veren, iletişimde zorluk çekmediği, ona pozitif enerji veren cerrahı seçmeli ameliyatla ilgili gerçekçi beklentileri olmalı. Pozitif duygularla ameliyata girmelidir. En önemlisi ne istediğini ve ne istemediğini bilmelidir.

 

Dr. Yusuf Can

İdeal burun ameliyatı nasıl olmalı ve ne zaman planlanmalı neler yapılmalı bunları detaylı olarak makalemizde bulabilirsiniz.