Burun Estetiği Yaptırmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Burun Estetiği Yaptırmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can burun estetiği ameliyatlarını anlatıyor.

“Burun ameliyatları burundaki estetik ve fonksiyonel bozuklukları gidermek amacıyla yapılan operasyonlara denir. Burun ameliyatı doğuştan gelen yapısal bozuklukları ya da sonradan geçirilen travmatik durumlar nedeniyle ortaya çıkan sorunları gidermek amacıyla yapılır. Burun ameliyatı çok acil durumlar haricinde kemik gelişimi tamamlandıktan sonra yapılması tavsiye edilir. Bu kemik gelişiminin durumuna göre kadınlarda en erken 16 – 17 yaş, erkeklerde ise 17 – 18 yaş arasıdır.”

Burun estetiği gerektiren sorunlar nelerdir?

“Burun eğriliği, kemer, burun deliği asimetrisi, aşırı uzun ya da kısa burun, burun ucu düşüklüğü burun estetiği ameliyatları ile çözülen sorunlar arasındadır. Burundaki nefes alma ile ilgili sorunlar ise burun deliklerinin eğri ya da dar olması, burun orta hat kemiği ile burun yanakları arasındaki açının bozuk olması (nazal valv yetmezliği ), septum deviasyonu, burun eti şişmesi, burun içi mukozal yapışıklıklar ve kronik sinüzit olarak sayılabilir.”

Burun estetiği nasıl yapılır?

“Burun estetiği, sağlık anlamında komplikasyon riski en düşük olan estetik operasyonlar arasındadır. Ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için bu esnada  ağrı ve sızı hissedilmez. Burun estetiği ameliyatları kişinin burnundaki soruna göre kişiye özel olarak planlanır. Amaç yüzle uyumlu, fiziksel açıdan güzel görünen, nefes alma sorunu olmayan, doğal görünen bir burun şekli oluşturmaktadır. Operasyon öncesinde öncellikle fiziksel muayene yapılır. Fiziksel muayene ile burundaki fiziksel şekil bozuklukları, yapılması gereken işlemler, cildin kalitesi, burun ucu kıkırdak dokusunun sertliği ve varsa nefes almayı engelleyen sorunlar belirlenir.”

Burun şekli nasıl tasarlanır?

“Burun şekli tasarlanmadan önce hastanın çeşitli açılardan fotoğrafları çekilir. Fotoğraflar üzerinden hastanın yeni burun şekli tasarlanır. Burnun şekli tasarlanırken hastanın hayal ettiği burun şekli de göz önüne alınarak hastayla birlikte hastanın yüzüne gidecek en ideal şekil belirlenir. Burnunun her açıdan yüzle uyumlu olması doğal görünüm için çok önemlidir.”

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Burun estetiği ameliyatları burundaki sorunun tipine ve cerrahın seçimine göre açık ya da kapalı teknikle yapılabilir. Operasyon genel  anestezi uygulandıktan sonra gerçekleştirilir. Ameliyat ortalama 1,5  – 2.5  saat sürebilir. Operasyonun ardından  hastamız  genel takip ve  soğuk uygulaması amacı ile bir gece hastanede kalabilir. Ameliyattan sonraki gün burunda hafif şişlik, morluk ya da boğaz ağrısı gibi durumlar yaşanabilir. Bu şikâyetler en fazla ameliyattan bir sonraki gün görülüp üçüncü günden itibaren azalmaya başlarlar.  Her doktorun tercihi farklı olmakla birlikte, ben  buruna tampon uygulaması yapmıyorum. Burun içine hastanın daha rahat nefes alabilmesi için  nazal silikon splint  koyuyorum. Ayrıca burun şeklini muhafaza etsin diye  termal  alçı uyguluyorum. Kemiğe müdahale edilmeyen durumlarda ise burun sırtına ince bantlar kullanılabilir. Burun birkaç ay içinde şeklini alsa da tam olarak iyileşmesi için en az bir yıllık bir süreye ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.”